Ghost Stories: Horor koji ne bi trebalo da gledate sami

Urbane legende koje smo slušali kako klinci od starijih klinaca su mini horor priče o ženi koja se uvek pojavljuje na istom mestu jedne kišne noći i zaustavlja neznace ili o staroj napuštenoj industrijskoj zoni koja počiva na indijanskom groblju i slične dečje budalaštine. Ako uzmemo u obzir brojne folklorne elemente sa naših prostora, otvara se široko polje za sujeverje i verovanje u magijske ritule, pa se trzamo na crne mačke, merdevine naslonjene za zid ili na običaj da je bolje iz kreveta ustati na desnu nogu, nego na levu jer u suprotnom sve će krenuti naopako. Iza neobičnih ubeđenja i verovanja se krije strah o lošoj sudbini i potisnutom strahu o smrti, kao i šta nas čeka nakon što večna životna zavesa padne.

Rediteljski duo Edni Najmen i Džeremi Dajson su transferovali priče o najvećim noćnim morama sa pozorišne scene na veliko platno. “Ghost Stories” je prvobitno izvođen kao predstava u kojoj se prepliću priče tri osobe. Neobjašnjivi događaji koji su ih zadesili se tumače kao igre podsvesti i traumatičnih događaja iz detinjstva i odraslog doba. Ali, iako se tri lika međusobno ne poznaju, ili barem misle da se ne poznaju, na veoma neobičan način su povezani.

“Ghost Stories” je neprijatno iskustvo jer jako podseća na priče kojima su nas plašili kad smo bili mali, sa grandioznim obrtom na kraju koji može biti veliki turn-off za ljubitelje horor žanra.

Foto: Promo

Filip Gudman na samom početku gledaoca upozorava da su religijska ubeđenja njegovog oca dovela do tragičnih događaja u porodici. Razočaran i slomljen zbog bliskih osoba kojih više nema, Gudman je odrastao kao okoreli skeptik koji ne veruje ni u šta ili traži egzaktan dokaz koji potvrđuje postojanje Boga ili natprirodnih sila koje se mešaju u zemljaski život.

Filip kao dečak je bio opsednut emisijom pishologa Čarlsa Kamerona koji je pred kamerama raskrinkavao priče o opsednutim kućama i ljudima, i odlučio da zrelo životno doba posveti praćenju stopa životnog idola. Profesor Kameron je nestao pre nekoliko godina i na Gudmanovo iznenađenje Čarls mu šalje pismo i poziva ga da ga poseti u kamp kućici kako bi mu dao važan zadatak.

Susret Gudmana i Kamerona nije organizovan da bi potvrdili svoje teze, već da bi Filip dobio tri slučaja koja će mu dokazati da se ipak neko ili nešto krije u mračnim delovima našeg sveta.

Foto: Ghost Stories / Promo

“Ghost Stories” funkcioniše kao antologija. Naime, unutar filma postoje četiri priče. Priča glavnog junaka Filipa Gudmana, jednog noćnog čuvara, jednog izbezumljenog dečaka koji je pregazio neobično stvorenje i jednog bogataša koji je otkrio više sile u kolevci svog deteta.

Priče tri duše deluju kao paralelni univerzum koji je hiljadama svetlosnih godina udaljen od uverenja i saznanja koja ima Filip Gudman, ali svaki deo priče je povezan sa životom glavnoj junaka.

“Ghost Stories” vrlo uspešno bez epohalnih efekata i zvukova pravi jezivu atmosferu. Događaji u vezi sa natprirodnim dešavanjima deluju vrlo uverljivo jer su smešteni u realno okruženje i među realne osobe. Kad se na sve to doda fantastična gluma koja nijednog momenta ne pada na kolena gašenje svetla posle poslednje sekvence neće biti baš najprijatnije.

Pošto se uvek traži neka mana, neka to bude finale. U prvi mah deluje kao jeftino rešenje i lak izlaz iz priče, ali samo oni koji budu pažljivo pratili šta svako od likova izgovara i šta se događa od samog početka shvatiće zašto je finale takvo kako jeste.

“Ghost Stories” izaziva žmarce jer će nas vratiti u detinjstvo kad smo sedeli sa drugarima u mračnom parku okruženi pričama o nekom čudnom čiki koji stoji u podrumu zgrade i kezi se.

Pročitaj i: 

Scene iz filmova koje su nam oduzele 10 godina života

Odličan film sa šokantnom završnicom

Najčitanije

Pročitaj još