Game Night: Dame i gospodo imamo komediju godine, za sada

Od reditelja filmova Horrible Bosses i Spiderman: Homecoming (Džon Fransis Dali, Džonatan Goldstin) u naše domove ovih dana će se ušunjati komedija Game Night, ukoliko ste propustili bioskopsku projekciju. Okupite prijatelje, porodicu ili partnere jer ovoliko zabave mora da se podeli sa drugima.

Humor je diskutabilna kategorija – neko voli sarkazam, neko voli apsurdan humor, neko cinizam, a neki, pa bože moj, kako se kaže u narodu – tadžikistanski humor (banalost), ali Game Night ima za svakog po nešto. Ako vam dijafragma poskače od fora na račun pop kulture, lucidne likove koji izgovaraju sve što im padne na pamet, na pravom ste mestu jer je Game Night za vas.

Iako je humor kao što rekoh stvar percepcije, nisam se skoro zasmejao glasno na komediju još od Girls Trip i Thor: Ragnarok.

Film posmatramo iz različitih vizura, ali sa akcentom na Enija i Meksa. Bračni bar koji je veoma takmičarski raspoložen. Svakog vikenda organizuju okupljanja sa prijateljima kako bi odmerili snage u društvenim igrama. Ugovorena vikend druženja se kriju od Gerija – komšije i društveno neprilagođenog policajca kojeg je ostavila supruga, ali to ne znači da se jezivi Geri neće svake subote instalirati na travnjaku pored kuće Enija i Meksa kako bi bio pozvan. Međutim, nije Geri problem, već Meksov brat Bruk – zgodnija i šarmantija verzija dvojca.

Eni ne može da zatrudni jer je Meks stalno pod stresom od senke koju je brat bacio na njegov život i na spermatozoide. Pravi “game night” počinje kad Bruk pozove svog brata, njegovu suprugu i njihove prijatelje u svoju velelepnu kuću kako bi igrali malo drugačiju igru. Naime, Bruk, čovek široke ruke i velikih reči, je angažovao firmu sa profesionalnim glumcima kako bi napravio detektivsku igru. Neko od gostiju će biti otet, a družina mora da ga pronađe. Ko pobedi dobija Brukov skupoceni automobil. Sve je lepo smišljeno, samo što će se igra iznenadno oteti kontroli.

Osnovna premisa filma deluje kao narativ za neki ofucani triler, a možda bi i bio da nije genijalnog scenarija koji niže komične momente i duhovite fraze jednu za drugom tokom čitavih 100 minuta filma. U trenutku kad je jako teško biti komičar i održati pažnju gledaoca i zabaviti ga duže od jednog minuta (zato se uvode kratke dinamične forme na društvenim mrežama) Game Night neverovatno uspešno drži duhoviti kraj klackalice visoko.

Beskrajno šarmante prozivke na račun pop kulture (Ume Turman, Donalda Trampa, BuzzFeed-a i kultne filmove) bez siljenja komičarskog glumatanja sa akcentom na grimase daje drugačiji ukus Game Night-u.

Sve je dodatno nafilovano akcionim i apsurdnim scenama pucnjave i makljaže koje će vam držati ogorman kez na licu. Za veliki osmeh biće zaslužni i gostojući glumaci (khm khm SPOJLER Dexter).

Game Night je podsetnik da Holivudu fali duhovitih komedija. Ima mnogo loših i uglavnom su romantične komedije zbog kojih vam treba Ranisan da bi se smanjila kiselina u želudcu i nagon za povraćanjem.

S obzirom da dugo nije bilo dobre komedije, konačno su naše molitve uslišene i Game Night odnosi titulu za najbolju ove godine, za sada, možda još neko zablista do kraja 2018.

Pročitaj i: 

3 filma da preživite prolećnu depresiju

Film da plače od tuge i besa

Film zbog kojeg ćete se ponovo zaljubiti u život

Najčitanije

Pročitaj još