Druga sezona Westworld: Da li je gledati ili bataliti?

Dobro došli u Westworld po drugi put u drugu sezonu, posle dvogodišnje pauze. Na početku je možda najbolje citirati kreatore zabavnog parka prepunog androida na čijem čelu je bio Robert Ford (Entoni Hopkins), ili je još uvek (to ćemo tek saznati) – ovo je mesto na kojem ćete saznati ko ste zaista. Izgleda da su u vestern parku jedino androidi shvatili ko su, samo su ljudi ostali isti.

Novi narativ i pravila vladaju u Zapadnom svetu u drugoj sezoni, ali struktura serije ili bolje rečeno mind fuck u vidu vremenske distorzije, desetine slojeva priče, zavera i svesti koju su androidi razvili, među prvima Dolores i Miv, ostala je ista.

Druga sezona nas ukrcava u vagon koji smo napustili pre dve godine. Kreator parka Robert Ford nakon što je shvatio da će biti skinut sa mesta Boga i kreatora zemlje u koju je investirao gotovo čitav život teatralno biva ubijen pred budućim vlasnicima i ko-vlasnicima njegovog parka. Blaga i nasmejana Dolores iz Sweetwater (slatke vode), više nije slatka, jer mu je pred svima pucala u glavu – njegov prvi domaćin u parku koji je shvatio poentu čuvenog lavirinta, u čijem centru je svest koju su njegove kreacije pre ili kasnije morale da razviju. Još uvek ostaje pitanje – da li je Ford napravio novi narativ pre odlaska sa trona i namerno izazvao pokolj. Početak duge sezone će u svom stilu da nam nametne dva narativa, a koliko su se igrali sa nama u prethodnoj sezoni možda ih je još više. Naime, sa jedne strane Bernard, ili ti Arnold, se budi na obali sa specijalcima i zaposlenim ljudima kompanije Westworld. Posle pokolja koji su napravili androidi na kraju prve sezone i odluke da njihov svet bude samo njihov i da u njemu nema mesta za ljude desilo se mnogo stvari i Bernard je odgovoran za njih, ali čelnici serije će nam tek u narednim epizodama otkriti šta se sve desilo.

Na drugoj strani narativa je Dolores koja je glavnokomandujuća u parku i koja likvidira sve ljude koji su ostali u njemu posle Fordove zabave. Miv je ipak odlučila da ne napusti park i otkrije naš svet, već da se vrati po svoju ćerku koju je imala u priči koja joj je bila dodeljena pre nego što je postala prostitutka. U čitavom ludilu Dolores kuje vruće gvožđe i crta mapu izlaska iz parka kako bi otkrila vrli novi svet, naš svet, u kojem je ona novi stepen evolucije – besmrtni android koji može da ima osećanja, sećanja, ali i svest.

“Westworld” je u drugoj sezoni mračan, nemilosrdan, surov, eksplicitan i pored svih grozota kojim ćemo svedočiti, serija uspeva da bude duhovita, cinična i zabavna u svojoj zlokobnoj prirodi.

Druga sezona HBO-vog čeda izgleda još bolje nego pre dve godine, audio inženjering će nas ponovo ubediti da svet koji gledamo zaista postoji i na kraju, ali ne najmanje bitno, gluma. Fantastična, fluidna, prirodna gluma (ako je moguće prirodno glumiti robota) još više nas uvlače u carstvo Westworld-a. I na kraju prve epizode imamo još jedan twist za čiji odgovor ćemo morati da sačekamo sledeću epizodu ili kraj sezone.

Na kraju jedino što imam da kažem je – who runs the world? WESTWORLD!

Pročitaj i:

HBO serije koje treba da pogledate pre nego što umrete

“Lost in Space”: Netflixova spektakularna serija

Najčitanije

Pročitaj još