“Counterpart” je televizijski dijamant godine

Serija “Counterpart” ima sve elemente hit serije – naučna fantastika, misterija, drama, dinamičan i vrlo intrigantan narativni tok, odlične glumce i oskarovca J.K. Simonsa. Neko bi rekao da bolje od ovoga ne može. Nažalost, serija je trenutno na nivou statističke greške po pitanju gledanosti i glavni razlog je televizija Starz. U pitanju je premijum kablovski kanal koji nema karijeru i zvučnost poput konkurenta HBO da bi mu publika bila verni sluga. S obzirom da je u poslednjih nekoliko godina Starz zaslužan za neke od najboljih televizijskih minuta, samo je pitanje vremena kad će njegov sadržaj dobiti na zasluženom komercijanom uspehu.

“Counterpart” je jedna od retkih serija koja se veoma mudro služi i ne zloupotrebljava si-fi element serije, već ih koristi kroz egzistencijalna pitanja glavnih aktera – propuštenih životnih prilika, identiteta i da li je moguće izgraditi potpuno novi život.

Odgovor na ovo pitanje ima glavni lik u seriji Hauard Silk (J.K. Simons). Strpljivi, ćutljivi i vredni Hauard radi u najneobičnojoj birokratskoj ustanovi stacioniranoj u Berlinu. Njegov zadatak je da obuče poslovno odelo, preuzme atovku na ulazu, uđe u malu sobu koja je replika zatvorskih soba za razgovor sa advokatom i bližnjima, i sa čovekom koji je sa druge strane prekontroliše sadržaj neobičnih koverti koji podseća na šifre tajnih agenata za likvidiranje državnika. Kako bi čitava stvar bila još čudnija Hauard 30 godina radi za firmu o kojoj ne zna ništa, pa čak ni o poslu koji obavlja.

Serija ima neobične apstraktne tačke u radnji koje su na samom početku potpuno nejasne, ali dovoljno zanimljive da privuku gledaoca da prati dalji tok radnje.

Foto: Counterpart / Starz

U neobičan početak radnje se upliće i vremenski kontekst jer nije najjasnije stavljeno do znanja u kom istorijskom periodu se radnja odigrava. Iako postoje naznake modernog doba, tehnološki napredak kao da je zaglavljen krajem osamdesetih godina prošlog veka.

Čitav narativ dobija svoj “koji je sad ovo đavo” momenat nakon što Hauard sazna da postoji njegov dvojnik, identična replika, u paralelnoj dimenziji koja spaja njegov svet i svet sa druge strane ustanove u kojoj radi. Kad se Hauard i Hauard upoznaju, mirna i povučena verzija lika shvata da je njegov dvojnik karakterno potpuno dugačiji od njega. Iako im je odrastanje i tok života bio isti, manje promene u životnom razvoju rezultirale su drugačijom osobom u drugom univerzumu.

Naime, na prste ruke mogu da se izbroje ljudi koji znaju da postoji tajni prolaz koji vodi do paralelnog sveta koji je isti i ne baš tako isti kao onaj koji poznaju. Narativ vuče gledaoca za ruku kako bi ga upoznao sa političkim i socijalnim ratom koji se vodi između dva univerzuma.

Foto: Counterpart / Starz

Za razliku od većina popularnih si-fi serija i filmova “Counterpart” naučno-fantastičan deo priče koristi za istraživanje moralnih, psiholoških i emotivnih dilema. Dva Hauarda, iako potpuno različita, zavide jedan drugom na određenim životnim aspektima. Mada jedan od njih na prvi pogled izgleda kao uspešnija i prodornija ličnost.

Foto: Starz

Serija uspešno koristi vizuelne elemente i znakove pored puta kako bi napravila distinkciju između dva sveta. Ono što je kvačica u čitavoj priči je žanrovska tipologija serije. Možda sve zvuči kao zabavni si-fi triler, ali u pitanju je mnogo ozbiljnija i detaljnija priča koja za nekoliko koplja šije “Man in High Castle” koji se služi sličnom metodologijom u narativnoj gradnji.

“Counterpart” trenutno ima najvišu ocenu (100%) i ostavlja svoje popularne konkurente daleko iza sebe.

Foto: Counterpart / Rotten Tomatoes

“Conuterpart” je televizijski dijamant godine koji smo nepravedno prespavali i ulazi u trku za najbolju novu seriju 2018. godine.

Pročitaj i: 

Ako niste gledali “The Man in High Castle” mnogo ste pogrešili

10 najboljih serija 2018. godine – za sada

Najčitanije

Pročitaj još